25 Sparetips for familien

savings-tips

Her kan du lese om 25 gode sparetips for familien:

1. Aviser

Det er mange som kjøper avisen hver dag og de fleste leser i tillegg en eller flere aviser på nettet. Det kan derfor anbefales å holde seg til nettutgavene, da det er en del penger å spare. Med en pris per dag på kr 20 for nettutgaven, blir det en besparelse på kr 4 000 per år om du kjøper avisen 200 dager i året.

2. Samle forsikringer

Det er mange forsikringsselskaper som tilbyr rabatt når du samler flere forsikringer hos dem. Du kan få opptil 25% på forsikringene dine bare ved å ha alle på et sted. Sjekk også samtidig hvilke forsikringer dere egentlig har og om noen av dem kan sies opp.

3. Ikke vær redd for å kjøpe “billigvarer” i matbutikken

For mange varer finnes det et rimeligere alternativ. Og på flere standardvarer som pasta, tunfisk, kjeks etc., er det ikke noen merkbar forskjell på merkevarene kontra, for eksempel, «First Price» produkter. Prisen er ofte en hel del rimeligere og det kan derfor være mye penger å spare på årsbasis.

4. Kjøp brød på tilbud

Ofte har butikkene brød på tilbud. Det er ikke uvanlig å se tilbud med brød til kr 10 eller tre brød for prisen av to. Mange familier bruker mye brød og da lønner det seg å kjøpe litt stort inn og fryse ned. Så slipper dere også å handle nytt brød hver dag.

5. Spar penger på å ha oversikt over kjøleskapet

En gjennomsnitts nordmann kaster 50 kilo mat i søpla hvert år. Dette er kostbart og ikke minst skadelig for miljøet. Om en kilo mat koster kr 50 i snitt, blir det kr 2 500 som gå i søpla hvert år. Derfor kan det lønne seg å være flink til å bruke opp maten.

6. Spar strøm

Mange familier bruker rundt kr. 2 000 per måned i strøm. Det er ikke umulig å kutte i denne utgiften og klarer du å spare litt strøm hver dag, kan regningen fort bli kr 300 lavere hver måned. Sjekk om dere har sparedusj for å redusere varmtvannforbruket og bruker dere panelovner, så sett dem på termostat.

7. Betal regningene til tiden

I dag går det ikke mange dager etter forfall, før mange selskaper sender purring med purregebyr. Unngå disse gebyrene ved å betale regningene til forfall.

8. Kjøp inn gaver når det er gode tilbud

Når det gjelder barna dine og bursdager de skal delta i, kan dette fort utgjøre 10-15 gaver årlig bare for ett barn. Følger du litt med kan du ofte finne bra tilbud på leker og andre gaver.

9. Opprett eFaktura

Bruk eFaktura der det er mulig. Da slipper du ofte å betale fakturagebyr. Har du fem ulike leverandører hver måned (telefon, strøm, nettleie, forsikring, abonnementer) så blir det fort kr. 200 pr. måned bare i fakturagebyrer.

10. Spar penger på bøker

Mange barn og voksne liker å lese bøker. Er det litt smått med penger i perioder, så bruk biblioteket.

11. Dyrk friske krydderurter

Er dere glad i å bruke urter i matlagingen, kan det spares penger ved å dyrke dem selv hjemme. Det er koselig, dufter godt og dere sparer penger.

12. Sekunders regelen

Når du er i butikken for å handle, så stopp opp i ti sekunder. Tenk over om du egentlig trenger de tre sjokoladene du har lagt i handlevognen, eller om DVD-en ikke kan lånes hos en venn. Det kan være penger å spare der.

13. Spar opp

Sjekk om banken din har sparekonti hvor du kan spare opp hver gang du bruker kortet ditt. Da kan du bli trukket kr. 10 hver gang du bruker kortet. Dette vil fort bli til litt penger, som du kan bruke på et annet tidspunkt.

14. Sammenlign priser

Det lønner seg når du skal kjøpe en ny pc, sportsutstyr, ny mobil eller andre større ting å sjekke prisene flere steder. Sparer du et par hundre kroner ved hvert kjøp, så blir det en tusenlapp eller mer på et år.

15. Ferien

Skal dere reise i høysesongen, så blir det fort dyrt. Sjekk om dere kan reise i mai, juni eller september. Da er prisene mye lavere.

16. Refinansier dyre smålån og kreditter

Det kan være mye penger å spare på å refinansiere kredittkortgjeld eller forbrukslån. Sjekk muligheten for et større lån til en lavere rente. Det kan være mer enn kr 10 000 i året å spare på rentene alene.

17. Sammenlign priser på boliglån

Sjekk om du kan få boliglånet ditt billigere i en annen bank. Det kan være store forskjeller på rentenivået og dermed penger spart.

18. Dårlig kontroll på pengebruken

Ha en sparekonto eller en bufferkonto i en annen bank enn den vanlige. Da er det ikke så enkelt å føre over penger fra sparekontoen og til din vanlige konto.

19. Bruk abonnementet ditt eller si det opp

Mange har medlemskap til et treningssenter. Spesielt ved begynnelsen av året er det mange som melder seg inn. Bruker du det ikke fra mars og utover, så kan du like gjerne si det opp. Med en pris på kr. 500 pr. måned, kan det være mye penger å spare om du likevel ikke kommer deg på treningssenteret.

20. Nedbetaling av lån

Selv om rentenivået er lavt, så er det mye billigere å betale ned på et lån enn å spare opp i banken. Forskjellen kan ofte være 10-15% dyrere rente, som du betaler på lånet.

21. Spar penger på bensinutgifter

Det er som regel alltid rimeligere å fylle tanken på søndagen, dagen med ukens laveste pris.

22. Hvor mange tv-kanaler trenger du?

Skal du se på alle fotballkampene, blir det fort dyrt. Se på hvor mange timer du egentlig ser på sportskanalene hver måned. Er det verdt å betale kr 250 måneden?

23. Slutt å røyke

Røyker du eller bruker du snus? Så prøv å se om du kan stoppe. Ti sigaretter koster deg nesten kr 19 000 i året. Er det verdt det?

24. Eier du egen bolig?

Kanskje boligen har gått opp i verdi siden siste takst. Det kan bety lavere belåningsgrad og dermed lavere rente. Dette gir deg også lavere rentekostnader.

25. Gjennomfør to av de andre tipsene

Gjennomfører du et par av tipsene, vil du helt sikkert spare penger i løpet av året.